Nihal Candan'dan acı haber: İkinci kez kalbi durdu, kurtarılamadı
Uzun süredir Anoreksiya Nevroza ile mücadele eden ve sağlığı giderek kötüleşen Nihal Candan'dan acı haber geldi. Yoğun bakımda tedavi altında olan ve 23 kiloya kadar düşen Candan'ın, kalbinin ikinci kez durması sonucu hayatını kaybettiği öğrenildi.
Mynet'in X hesabından yaptığı paylaşıma göre, ikinci kez kalbi duran sosyal medya fenomeni yapılan tüm müdahalelere rağmen kurtarılamadı.
Yakın arkadaşı modacı Pınar Kerimoğlu, Instagram hesabından yaptığı paylaşımda, Candan'ın son sağlık durumuna ilişkin, fenomenin annesi ile iletişime geçtiğini belirterek, ''Umut ablayı aradım. Nihal nasıl diye. Şu an taksideler. Nihal'in maalesef kalbi durmuş. Kalp masajı yapılıyor tekrar.'' ifadelerini kullanmıştı.
Sosyal medya fenomeni Dilan Polat'ın kız kardeşi Sıla Doğu ise, Instagram hesabından, ''Nihal'i kaybettik'' paylaşımında bulundu.
Anoreksiya Nervoza Nedir?
Anoreksiya Nervoza, kişinin kilo almaktan aşırı korku duyması ve bu korku nedeniyle yediklerini ciddi şekilde kısıtlaması, aşırı egzersiz yapması veya kilo vermek için başka yollara başvurmasıyla karakterize olan ciddi bir yeme bozukluğudur. Bu durum, kişinin vücut ağırlığının yaşına ve boyuna göre normal veya sağlıklı kabul edilen değerin çok altına düşmesine neden olur.
Kimlerde Görülür?
Anoreksiya nervoza en sık ergenlik döneminde ve genç yetişkinlikte, özellikle de kadınlarda görülür. Ancak her yaşta ve her cinsiyette ortaya çıkabilir.
Nedenleri:
Anoreksiya nervozanın tek bir nedeni yoktur; genellikle genetik, biyolojik, psikolojik ve sosyo-kültürel faktörlerin karmaşık bir etkileşimi sonucu ortaya çıkar:
Genetik ve Biyolojik Faktörler: Ailede yeme bozukluğu öyküsü, beyin kimyasındaki dengesizlikler (serotonin gibi).
Psikolojik Faktörler: Düşük özgüven, mükemmeliyetçilik, kaygı, depresyon, obsesif-kompulsif eğilimler, travma geçmişi.
Sosyal ve Kültürel Faktörler: İnce olmaya yönelik toplumsal baskı ve güzellik standartları, medya etkisi, belirli spor veya mesleklerde (balerin, model gibi) kilo kontrolünün önemi.
Kaynak: Mynet - Haber Merkezi